top of page
20220625_174218.jpg

Nostalgiset taiteilijaresidenssimme Vanhassa Varkaudessa

Kaikki mukavuudet, pihasauna, kaupunkipyörät, keskusta ja Saimaan ranta kävelymatkan päässä

Tee irtiotto arjesta - Keskity siihen, millä on merkitystä!

Kahden - kolmen huoneen valoisat ja viihtyisät residenssit sekä inspiroiva Vanhan Varkauden miljöö antavat tilaa luovuudelle. Kaikkien alojen taiteilijat ovat tervetulleita ja lemmikinkin voi ottaa mukaan.

Tutustu residensseihimme

  • Valitse n. 52 neliön residenssi: Tuuli, Niitty tai Aurinko, joissa on yhdistetty olo- ja makuuhuone, iso keittiö, oma wc+suihku sekä ilmainen WI-FI.

  • Tai valitse 80 neliön Taika, jossa on kaksi olo- makuuhuonetta, tilava keittiö astianpesukoneineen, oma wc ja suihku ja ilmainen WI-FI. Taikan erikoisuutena ovat soittimet; piano, urkuharmooni, kehärummut ja kitara, jotka kaikki ovat vieraidemme käytössä.

Katso, mitä muuta tarjoamme residenssivieraillemme

Mitä se maksaa?

Tällä hetkellä tarjoamme eripituisia residenssijaksoja omakustanteisesti. Residenssijakson pituus on yhdestä neljään viikkoa ja hintaan sisältyy:

  • Majoitus + WI - FI

  • Jakson alkaessa perustarvikkeet keittiössä (kahvi, tee, suola, sokeri, öljy, perusmausteita)

  • Parkkipaikka (sähköauton lataamisesta ja lämmityspistokkeesta sovitaan erikseen)

  • Kaupunkipolkupyörä koko jaksolle

  • Yhteisateljee "Kollektiivin" käyttöoikeus, tilassa on mm. grafiikan prässi ja perustarvikkeita

  • Yksi oma, tunnin pituinen saunavuoro per viikko

  • Mahdollisuus pestä, kuivata ja silittää pyykkiä omatoimisesti

  • Mahdollisuus vaihtaa liinavaatteet ja pyyhkeet kerran viikossa / tarvittaessa omatoimisesti

Yhteyshenkilösi residenssiasioissa: Annikka Heikura

  • Soita Annikalle, puh. +358 41 5342878

  • Lähetä sähköpostia taideniitty2@gmail.com

  • Kielet: suomi ja englanti

Taiteilijavieraitamme

Heikki Lonka, Tuusula Suomi - arkkitehti ja kirjailija

Monica Doin, Rio de Janeiro Brasilia - kuvataiteilija, valokuvaaja

Vähän alueemme historiasta

Vuonna 1820 perustettu Varkauden Ruukki eli nousukautta vielä 1800-luvun lopulla, mutta vuonna 1907 yritys joutui vaikeuksiin ja velkainen Paul Wahl & Co päätyi myymään ruukin Ahlström Oy:lle, joka keskittyi puunjalostusteollisuuteen.

Menestyäkseen Ahlströmin oli huolehdittava muistakin kuin teollisista investoinneista. Metsäteollisuuslaitosten lisäksi rakennettiin teitä ja siltoja sekä asuntoja ja erilaisia tiloja työläisiä ja virkailijoita varten. Yhtiö vastasi myös sairaanhoidosta, koulutoimesta, seurakuntatyöstä, kirjastosta, palokunnasta, yleisestä järjestyksestä ja sosiaalihuollosta.

Tehtaan kasvu sai aikaan sen, että Varkauden väkiluku kasvoi ja siitä alkoi tulla enemmän ”kaupunkimainen”. Walter Ahlström tilasi Valter ja Ivar Thomélta vuonna 1913 Varkauden ensimmäinen asemakaavan.

Kaavassa teollisuusrakennukset oli sijoitettu Huruskosken varrelle ja Pirtinniemeen, hallinto ja palvelut Päiviönsaarelle sekä asutus ympäröiville alueille Kommilaan ja Kosulanniemeen. Alueita yhdisti yhdyskunnan keskusakselina leveä, lehmusrivistöin istutettu puistokatu Ahlströminkatu, joka antoi alueelle urbaanin leiman.

Puutarhakaupunki-ihanteiden mukaan rakennetulle Kommila-Kosulanniemen asuinalueelle rakennettiin myös yhdyskunnan moderni kirkko. Asuntojen sijoittelu noudatti sääty-yhteiskunnan hierarkiaa: tehtaan johto asui omalla alueellaan, samoin kuin virkamiehet, mestarit ja työntekijät alueillaan.

Alla Vanhan Varkauden kartta sekä video, jolla Walter Ahlström (1875 - 1931) kertoo AI-avusteisesti alueemme rakentamisesta.

Taideniityn rakennus, Niittylä II (valmistui 1916) on osa merkittävää Vanhan Varkauden aluetta ja suojelukohde.

kartta-ilman-reunuksia.png
bottom of page